Videó megfigyelő rendszerek

A videó megfigyelő rendszer a biztonságtechnika hathatós eszköze a bűnmegelőzésben és a bűnüldözésben egyaránt. Amikor egy videó megfigyelő rendszer telepítése mellett döntünk, nem elhanyagolandó feladat a körültekintő tervezés. A rendszer telepítéséhez ajánlott tapasztalt szakembereket segítségül hívni, akik a megfigyelendő terület és a megbízó igényeinek figyelembe vételével megtervezi azt a videó rendszert, amely a legjobb hatékonysággal képes ellátni a feladatát. A szakember ismertetni fogja, milyen munkálatokra, milyen felszerelésre van szükség az adott feladat ellátásához, ez alapján fog árajánlatot adni.

Mindenképpen tisztában kell lennünk azzal, hogy a célunk a videó megfigyelő rendszer felállításával. Egy üzlethelyiség példáját véve alapul el kell döntenünk, hogy a polcokat és a vásárlókat szeretnénk-e szemmel tartani, vagy inkább a személyzetet és a raktárakat, esetleg a beszállítókat. Természetesen nagyobb területek is megfigyelhetőek, ebben az esetben több kamerára van szükség és nagyobb költségekkel kell számolnunk. Azt is érdemes számba venni, hogy a kamerák kezelésére szeretnénk-e alkalmazni külön személyzetet, akár egy biztonsági őrt.

Videó megfigyelő kamera

Amennyiben a személyzet nélküli megoldásokat részesítjük előnyben, akkor a fix, azaz nem mozgatható kamerák beszerzése javasolt. Ebben az esetben nincs szükség több monitorra, hiszen a felvételeket csak később tekintjük meg, amennyiben szükség mutatkozik rá. Amennyiben kezelőszemélyzet áll a rendelkezésünkre, az úgynevezett speed dome kamerák jó választást jelenthetnek. Ezek a diszkrét kis kamerák irányíthatóak, szükség szerint mozgathatóak a vízszintes és a függőleges síkban is, a kép zoom-olható. Tudnunk kell azt is, hogy 24 órás megfigyelést szeretnénk folytatni vagy csak a nap egy bizonyos szakaszában használnák a berendezéseket. Az éjszakai fényviszonyok egészen más technológiát követelhetnek meg. Valamint azt is fontolóra kell vennünk, szükségünk van-e a kameraképek rögzítésére. Amennyiben igen, akkor az erre vonatkozó jogszabályokkal is tisztában kell lennünk, valamint szavatolnunk kell, hogy a felvételek ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe.