Rádiós kamera

Az elmúlt években egyre nagyobb igény mutatkozott a teljes mértékben rádiós adatátvitelen alapuló kültéri kamera rendszerek telepítésére. Létjogosultsága és jelentősége elsősorban a nagy távolságok áthidalása esetében mutatkozik meg, ahol mobil végpontokkal biztosítjuk a megfelelő adatátvitelt. Hátrányaként mindenképpen meg kell említeni, hogy a leadott rádiós jel nem alkalmas a vastag téglafalakon keresztül történő kommunikációra, különösen nem lehetséges egynél több fal zavartalan áthidalása. A gyakorlatban azt kell látnunk, hogy egy ilyen rendszer a falak miatt akadozó jelátvitelt produkál, ezért beltéren a falak jelenlétében ez a megoldás egyáltalán nem javasolt.

A rádiós kamera rendszerek használata költséghatékony megoldásként tartható számon. A végpont költsége alacsony és könnyen szerelhető, ami nem okoz plusz költségeket. Bármikor különösebb nehézségek nélkül áthelyezhetőek, leszerelhetőek veszteségek nélkül is, hiszen nem kell a kihúzott feleslegessé vált kábelekkel számolnunk. Akár használható a saját számítógép is a megfigyelési feladatok végzésére. Mindezeket figyelembe véve kijelenthető, hogy egy igen költséghatékony megoldásról lehet szó, amely elérhetővé teszi ezt a rendszert a szélesebb körű felhasználásra. Persze magát az árat különböző paraméterek és a használt berendezések árai határozzák meg pontosabban. Amennyiben egy ilyen rendszer megfelel az igényeinknek és a feladatokat el tudja látni, mindenképpen érdemes bővebb információt kérnünk a rendszerrel kapcsolatban és számba venni a használatát.

Rádiós kamera rendszer

Ahhoz, hogy megfelelő kommunikáció folyhasson a rendszerben, megfelelő optikai rálátásra van szükség, gyakorlatilag ez az elsődleges szempont egy ilyen rendszer tervezésénél. Amennyiben ezek a feltételek nem adottak megfelelő mértékben, akkor abban az esetben az áthidalható távolság jelentősen lecsökkenhet, illetve az időjárás és más külső tényezők hatására jelentősen megváltozhat negatív irányba. Különösen akkor jelentenek gondot a romló feltételek, ha a jelátvitelt tetőn, falon vagy födémen keresztül próbáljuk lebonyolítani.