Mozgásérzékelő kamera

Valójában a kamerák vagy kamera rendszerek működésére csak abban az esetben van szükségünk, amikor a megfigyelt területen valamilyen mozgás észlelhető. A kamerákba beépített mozgásérzékelő segítségével elérhető, hogy csak akkor készüljön felvétel, mikor a rendszer valamilyen mozgást érzékel. Ennek köszönhetően például egy kihalt üzlethelyiségben nincs szükség a terület folyamatos felvételezésére, így a merevlemez kapacitását sem vesszük igénybe szükségtelenül. Ellenben mozgás esetén, például egy betörés alkalmával a mozgásérzékelőnek köszönhetően azonnal elindul a képrögzítés. A legtöbb biztonsági kamerához hasonlóan típustól függően extra funkciókkal láthatóak el ezek a berendezések is, mint például a kamera meghibásodás okozta jelkimaradás jelzése vagy az infra távirányítás lehetősége.

A biztonságtechnikában a mozgásérzékelés több módja lehetséges, rendszerint mindegyiknek megvan a maga jellemző működési elve és tulajdonsága, valamint a legfőbb előnye és hátránya. A PIR, vagyis az úgynevezett passzív infravörös technológia a környezet megváltozó hőkisugárzásán alapul, amelyet egy behatoló jelenléte okozhat. Ez a túlzott érzékenység a hőkisugárzás megváltozására sajnos hátrányt is jelent, mivel kisebb szélmozgás esetén vagy huzatos helyiségben azonnal aktív üzemmódba kapcsol, így nyitott ablak mellett nem használható. A mikrohullámú mozgásérzékelő értelemszerűen mikrohullámokat sugároz és figyeli a visszaverődött hullámok frekvenciaváltozását. A huzatos, szellős folyosókon, garázsokban, pincékben jól alkalmazható. Az előző két technológia ötvözése, a passzív infravörös és a mikrohullámú mozgásérzékelés együttes használata nagy eséllyel kiküszöböli a téves riasztásokat.

Mozgásérzékelős kamerák

Alkalmanként olyan terepet kell mozgásérzékelővel ellátnunk, ahol kisállatok mozoghatnak.

A cicának vagy a kutyusnak nehezen magyarázhatjuk el, hogy maradjon mozdulatlan. Ezért készülnek az úgynevezett kisállat-védelem ellátott berendezések, amelyek jellemzője, hogy csak meghatározott testtömeg felett kapcsolnak be.