Kültéri megfigyelő kamera rendszerek, kamerák

A kültéri megfigyelő kamera rendszer magától értetődően kültéri megfigyelésre alkalmas rendszer, amellyel sikeresen megfigyelhető és ellenőrzés alatt tartható a kültér vagy a külső terület. Biztonságtechnikai kamerákat kül- és beltéren egyaránt alkalmazunk a biztonság növelése érdekében, ám a kültéri kamera rendszerek felépítéséhez más eszközökre van szükség és működtetéséhez egészen más feltételeknek kell teljesülniük. A kültéren sokkal inkább ingadozó feltételekkel találkozhatunk. Gyakoriak lehetnek a fényviszonyok változásai, de a hőmérséklet is hatással lehet a kamerák rendes működésére. Ezeket a kondíciókat, illetve a változásaikat a berendezéseknek kezelniük és korrigálniuk kell a tökéletes működés érdekében.

 

A kültéri kamera rendszer tervezése esetében olyan felszereléseket kell választanunk, amelyek hűthető és fűthető kameraházzal, valamint úgynevezett autóíriszes objektívvel rendelkeznek. A hűthető és fűthető kameraháznak köszönhetően elkerülhetőek a szélsőséges időjárási körülmények okozta gondok, amelyek az extrém hőmérsékletek hatására következnének be, illetve segítségével megelőzhető a párásodás. Ezeknek a felszereléseknek köszönhetően növelhető a rendszer megbízhatósága és stabilitása. A kamerákat nem csak a nap károsító hatásától, de sajnos a rongálóktól is védenünk kell, ezért a legegyszerűbb kivitel mellett úgynevezett vandálbiztos kameraházak is készülnek. Az autóíriszes objektív pedig a változó fényviszonyok kezelésére tervezett eszköz, segítségével a hirtelen változások gyorsan követhetőek, ennek köszönhetően kiváló képminőséget biztosít a kamera számára. Az autóíriszes objektívnek köszönhetően még az erős nappali fény miatt sem kell aggódnunk. Ezt a technológiát alkalmazzák a bejárati ajtók belső térből történő megfigyelésére, ahol hirtelen megnövekvő fényintenzitással kell számolni.

Kültéri kamera rendszer

Természetesen a kameraház és az autóíriszes objektív mellett más tartozékok és bővítmények is tartozhatnak a kültéri megfigyelő kamera rendszerekhez. Ilyen tartozék többek között a vízálló burkolat, amely a kamerát hivatott védeni az esővíz okozta károsodástól. Mivel villamos berendezésekről van szó, a víz elleni védelem alapossága indokolt. De nem csak az időjárás okozta károsító hatásokról kell védenünk a kültéri kameráinkat. Sajnos előfordulhat, hogy valakinek szemet szúr a megfigyelő rendszerünk és valamilyen oknál fogva megpróbál kárt tenni a berendezésben. Ez egy normál felépítésű kamera esetében alighanem sikerülhet is neki, ám az úgynevezett vandálbiztos kivitellel nem fog boldogulni. A rongálás elleni védelem eszköze lehet az ugyanebből a célból megerősített kamera ház, amely a rongálók mellett a hőmérsékleti és az időjárás okozta viszontagságoktól is védi a berendezést. A bővítmények között mindenképpen szót érdemel az infra ledes megvilágítás, amely az infravörös fény tulajdonságait kihasználva az éjjeli megfigyelések kiváló segítője. Ennek a megvilágításnak köszönhetően a kamera teljes sötétségben is használható képminőséget tud előállítani.

 

Mivel a környezetünkben minden egyes test infravörös sugárzást bocsájt ki, amelynek a hőmérséklete meghaladja az abszolút nulla értéket, ennek köszönhetően az eltérő erősségű sugárzás mértékéből adódó különbségeket kihasználva a kamerák képesek fekete-fehér képet előállítani teljes sötétségben is. Megnyugtatásként el kell mondani, hogy az infravörös sugárzás semmilyen káros hatással sincs az emberi szervezetre.

Mivel a kültéri megfigyelő kamera rendszerek egyre elterjedtebbek és egyre keresettebbek, ezért a gyártók már előre elkészített “csomagot” készítenek, amely megfelel az általános igényeknek. Ebben az esetben a gyártó a kamerát olyan házba szereli, amely masszív fémvázas kivitelének köszönhetően véd a vandál rongálás okozta meghibásodásoktól, az időjárási viszontagságoktól és a csapadéktól, a portól, IP védettséggel rendelkezik a mechanikai behatásokkal szemben, biztosítja a berendezés fűtését és hűtését az extrém hőmérsékletek esetére és a párásodás elkerülése érdekében, valamint infra fényforrást is beépítenek, hogy az éjszakai megfigyelés is kivitelezhető legyen.

 

Fontos figyelembe venni, hogy magánszemély nem szereltethet fel úgy kültéri megfigyelő kamera rendszert, hogy az közterületet, utcarészletet vagy bármely nyilvános területet pásztázza. A közterületeket felügyelő kamera rendszerek telepítése és működtetése a rendőrség és az önkormányzati közterület felügyelet hatásköre, amely szigorú szabályozásokkal szavatolja, hogy a köztéren készített felvételek ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe és csupán igazságszolgáltatási eljárásokban lehessenek felhasználhatók.

 

Több különböző kamera kialakítást alkalmaznak a kültéri megfigyelő kamera rendszerek elkészítéséhez. Elsődlegesen a megfigyelés igénye és a megfigyelt terület paraméterei határozzák meg, melyik típust érdemes választani. A fix telepítésű kamerák egy adott terület állandó megfigyelésére alkalmas eszközök. A megfelelő optika megválasztásával ezek a készülékek szinte bármilyen megfigyelést el tudnak végezni az adott lokáción. Ha pontos, célzott megfigyelésre van szükség, akkor a fix kamerák választását is érdemes számba venni.

 

A dome kamerák úgynevezett speed dome kivitelben forgatható, mozgatható és zoom funkcióval is rendelkező berendezések. A kamera mozgatása a távvezérlés lehetőségét követeli meg, amely elsősorban akkor hasznosítható, ha a megfigyelést a személyzet vagy egy biztonsági őr végzi. Maga a kamera mozgatása egyaránt lehetséges a vízszintes és a függőleges síkban is, így egyetlen kamera teljes egészében pásztázhatja a környezetét. A dome kamerák a kialakításuknak köszönhetően szolid és alig észrevehető berendezés látszatát keltik, a laikusok számára általában fel sem tűnik, hogy egy kamerával állnak szemben. Épp a diszkrét megjelenésüknek köszönhetően kiválóan alkalmasak például egy szálloda előterének vagy esetleg egy műemléknek a megfigyelésére. De remek választást jelentenek olyan helyszíneken is, ahol egy hagyományos kamera akadályozhatná a mozgást vagy a pakolást, netán sérülésveszélyt jelentene. A gömbölyded formájával és az apró méretével szépen megbújik a mennyezeten vagy a falon. Természetesen a dome kamerák is készülnek törésbiztos kivitelben, ami a rongálás ellen védi a készüléket. A mini dome kamera esetében a méret játszik fontos szerepet. Ezek a kisméretű kamerák fix telepítésűek, esztétikus félgömb alakú házban helyezkednek el, amely gyakran csupán 4 centiméter magasságú. Ez a típus alighanem a nem-rejtett kamerák közül a leginkább diszkrét megoldást szolgáltatja. A mini dome kamera esetében az optikai adottságok korlátozottabbak a fix kamerákhoz hasonlítva és nem rendelkezik az úgynevezett autoírisz funkcióval, ami a fényviszonyok hirtelen változását képes kezelni. Épp ezek a hiányosságok miatt kültéri megfigyelésre nem javasolt.

 

A csőkamerák szintén fix kialakítású kamera megoldások, melyek a mini dome kamerához hasonlóan az autoírisz funkció hiányában nem képesek a fényviszonyok hirtelen változásait kezelni. Az optika szempontjából sem rendelkezik annyi lehetőséggel, mint a hagyományos fix kialakítású kamerák. Ennek a tudatában kijelenthető, hogy a kültéri megfigyelő kamera rendszerek kivitelezésére a fix telepítésű kamerák és a távvezérelhető, forgatható, zoom-olható dome kamerák jelentik az előnyös választást.