IP kamera rendszer

Az IP kamera alkalmazása tökéletes megoldást jelent olyan személyek számára, akik távollétükben is szeretnek meggyőződni, minden rendben megy-e otthon vagy a cégben. Nem csoda tehát, ha napjainkban a biztonságtechnikában az egyik legjellemzőbb fejlődési irány az IP alapú megoldások egyre hangsúlyosabb jelenléte. Egy cégvezető akár az otthonából is figyelemmel kísérheti az irodát és akár a termelés folyamatait is, láthatja a raktárakat és a munkaeszközöket. Otthoni alkalmazásra is kiválóan használható, amennyiben a biztonságtechnikai megoldások ilyen szintű kivitelezésére van szükség. Az IP kamerák segítségével akkor is nyomon követhetjük az otthonunkban folyó történéseket, ha több ezer kilométer távolságban tartózkodunk. A megfigyeléshez csupán internet kapcsolattal rendelkező számítógépre van szükség.

Az IP kamerák a távfelügyelet minőségi eszközei. Alapvető különbség más biztonságtechnikai megoldásokkal szemben, hogy az IP kamera beépített webszerverének köszönhetően nem szükséges külön PC alapú webszervert alkalmazni. Saját beágyazott operációs rendszerének köszönhetően, illetve IP szerverével, jelfeldolgozó programjával és saját memóriájával teljes hálózati eszközként kezelhetjük, mint egy számítógépet. A kamera által vételezett képet földrajzi tartózkodási helytől függetlenül bárhol megtekinthetjük, ehhez nincs is másra szükség, csupán egy internet kapcsolattal rendelkező számítógépre és egy böngésző programra.

IP kamerák

Jelszavas titkosítás természetesen igény szerint használható, illetve a szabványos informatikai titkosítások használata megóvhat bennünket az elektronikus “lehallgatás” kellemetlenségeitől, ezáltal a hálózatos videofigyelés megbízható és biztonságos megfigyelési lehetőséget jelent bármely szervezet vagy cég számára, ahol fontos szempont a biztonság és a diszkréció.

Maga a telepítés folyamata rendkívül egyszerű és komolyabb szakértelem nélkül is végezhető. Maga a kamera egyaránt kapcsolódhat lokális hálózathoz vagy akár közvetlenül az internetre is. A rendszer rugalmassága mindenképpen figyelmet érdemel, bármikor átalakítható vagy bővíthető, felmerülő igények szerint például vezeték nélküli hálózati funkcióval vagy infra funkcióval láthatóak el. A hálózati kamerák esetében, amelyek felszerelések intelligensebbnek és fejlettebbnek mondhatóak analóg társaiknál, a műveletek túlnyomó többségét maga a kamera végzi el, és ennek köszönhetően az IP alapú videóhálózatok nagyobb teljesítményre képesek, rugalmasabbá válhatnak, a bővítésük könnyebben kivitelezhető és költségkímélőbb megoldást jelentenek az analóg alkalmazásokhoz viszonyítva. Bárhol egyszerűen elhelyezhetőek, ahol rendelkezésre áll megfelelő hálózati csatlakozási lehetőség, így téve lehetővé az eszköz működését.

Az IP kamerák árazása rendkívül változó lehet, ám ma már nincs szükség kész vagyonra egy ilyen biztonsági rendszer kiépítéséhez. A távoli megfigyelés lehetőségének köszönhetően sokan keresik az IP kamera rendszerek nyújtotta lehetőséget, noha ezek a mai napig viszonylag borsos áron kaphatóak. Megfigyelhető az a tendencia, hogy a beltéri alkalmazásokra készített kamerák ára folyamatosan csökken, ám a kültéren alkalmazható társaik megvásárlása esetén még mindig elég mélyen kell a zsebünkbe nyúlni. Tehát elsősorban a beltéri alkalmazásra szánt IP kamera rendszerek váltak széleskörűen elérhetővé, illetve a vezeték nélküli kapcsolat létrehozásához alkalmas felszerelések is egyre kedvezőbb áron vásárolhatóak meg.

Az IP kamera rendszerek előnyeként érdemes megemlíteni, hogy kisebb erőforrás szükséglet mellett is kifogástalan képminőséget képesek megjeleníteni, ezért érdemes az ilyen típusú innovatív rendszereket is számba venni, ha biztonságtechnikai megoldásokat keresünk.

Az IP kamera rendszerek mellett számos előnyt szoktunk említeni, mint amilyen a jó képminőség, amely minden biztonsági kamera szempontjából prioritásként kezelendő. A képtömörítési eljárás mellett gyors és egyszerű adatátvitel, valamint optimális hálózati forgalom érhető el.
Egyes IP kamerák már úgynevezett multi-megapixeles kivitelben is készülnek, amelyek a jó minőségű analóg kamerák árkategóriájában vásárolhatóak meg és akár 15 megapixeles képfelbontásra is képesek. Panoráma rögzítésben 100 megapixeles kép előállítására is alkalmasak lehetnek.