Infra kamera rendszer

Az infra kamera rendszerek a biztonságtechnika huszonnégy órás felvételezésére alkalmas rendszerei, melyeket az éjjeli megfigyeléshez alkalmazható infra megvilágítással látnak el.
Az éjszakai megfigyelések fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ahol betörésektől, lopásoktól kell tartanunk, ott rendszerint az éjszakai megfigyelések kiemelt jelentőségűek. A bűnözők előszeretettel használják ki az éjszaka sötétsége nyújtotta láthatatlanságot és a nyugalmat. Éjszakánként rendszerint elcsendesednek az üzemek, a munkások otthon alszanak, a raktárak és a gépparkok is teljesen elhagyottak, az üzlethelyiségben sincsenek eladók és vásárlók… Remek terep ez a betörők és besurranó tolvajok számára. A betörések visszaszorítása, illetve az esetlegesen megtörténő rablások és lopások sikeres felderítése érdekében az éjszakai feltételekhez alkalmazott infra kamera rendszerek nyújthatnak kiváló segítséget.

Az infra kamerák számára külső megvilágításra van szükség annak érdekében, hogy használható képet tudjanak rögzíteni. Ennek a hiányban a képrögzítés nem lehetséges. Ez a szükséges fényforrás lehet a nappali fény, éjszakánként a közvilágítás vagy erre a célra használt reflektor, illetve az általánosan használt infra fényforrás, amely az emberi szám számára nem észlelhető infravörös tartományba tartozó fényt bocsájt ki. Ezek a kamerák ezt a technológiát alkalmazzák. Mivel minden test infravörös sugárzást bocsájt ki, amelynek a hőmérséklete meghaladja az abszolút nulla értéket, így az eltérő erősségű sugárzás mértékét kihasználva a kamerák képesek fekete-fehér kép megalkotására. Ennek a működési elvnek köszönhetően kapták ezek a berendezések az infra kamera elnevezést. Ha pontosabb megnevezésre és meghatározásra törekszünk, akkor ezek a kamera rendszerek infra megvilágítással ellátott éjjel-nappali vagy úgynevezett Day&Night kamera rendszerek.

Infra kamerák

Az infra kamera rendszerek az infravörös tartományba tartozó megvilágítást alkalmaznak az értékelhető éjszakai felvétel készítése érdekében, a visszaverődő fényt a kamera fekete-fehér üzemmódban képes megjeleníteni és használhatóvá tenni számunkra. Viszont a nappali felvételeken szükségünk lehet a színes felvételezési módra, illetve a színek minél pontosabb megjelenítésére. Ennek az érdekében az infravörös összetevők szűrésére van szükség, így jelentősen magasabb minőségű képet kaphatunk. Az infravörös összetevők szűrése két különböző módon történhet: a szűrést vagy hardveres vagy szoftveres eljárással végezzük. A hardveres kompenzáció esetében a kamerába épített infra szűrő mechanikus mozgása végzi el ezt a feladatot. Szoftveres kompenzáció pedig a kép szoftveres kezelésével történik.

Mint több más biztonsági kamera esetében, itt is jelentős fontossággal bír a megfelelő objektív megválasztása, amely szükséges a jó minőségű éjszakai felvételek készítéséhez. A megfelelő objektív körültekintő megválasztása nélkül a végeredmény minősége nem lenne megfelelő, ezért a legtöbb esetben javasolt valóban hozzáértő és tapasztalt biztonságtechnikai szakemberek véleményét kikérni. A szakmájukat kiválóan ismerő szakemberek olyan megszívlelendő tanácsokkal látják el, amelyek segítenek a lehető leghatékonyabb rendszer kiépítésében a lehető legkedvezőbb áron. Megfelelő segítséggel bárki megtalálhatja maga számára a legjobb ár-érték arányt, mindemellett természetesen mérlegelést igényel a kamerák száma és az elhelyezési módjai is. Csakis úgy érhető el a legjobb eredmény és a legnagyobb biztonság, ha a feltelepített kamera rendszer a megfigyelés szempontjából lényeges területeket a lehető legjobb minőségben és a lehető legnagyobb részletességgel képes közvetíteni felénk.

Érdemes elmondani, hogy az infravörös sugárzás az emberi szervezetre nem jelent veszélyt, nincs ok a szem vagy a bőr károsodásától tartanunk. Gondoljunk csak az infra szaunákra vagy a fényterápia alkalmával használatos lámpákra, amelyeket épp a jótékony hatásuk miatt alkalmaznak. Illetve ezt a technológiát alkalmazzák az infra hősugárzók is, amelyek szintén tökéletesen biztonságosak.