CMOS kamera

Az elmúlt évtizedben, de különösen az utolsó években a biztonságtechnika és a kameratechnika találkozásából létrejött technológiák elképesztő fejlődésen mentek keresztül. Szinte havi rendszerességgel jelentek meg az új kamerák, kiegészítők és technológiák, amelyek mind-mind a biztonságunkat és az értékeink védelmét igyekeznek szavatolni.

A különböző felhasználói igények miatt a legkülönfélébb megfigyelő rendszerek születtek. Egyik rendszer jellegzetessége például az éjszakai megfigyelésekhez alkalmazott infravörös technológia használata, másik rendszernél a rádiós jelátvitelre volt szükség, harmadik rendszert vandálbiztosra kellett elkészíteni az esetleges rongálások elkerülése érdekében, negyedik rendszernek a fényviszonyok hirtelen változásaival kellett megküzdenie, így születtek az autóírisz technológiával ellátott kamerák, ötödik esetben diszkrét megfigyelésre volt szükség, vagy akár a kamerák teljes elrejtésére… Ahány igény, annyi különböző kameratechnikai megoldás született az elmúlt évek során. Az alacsony energiaigénnyel rendelkező CMOS technológia is joggal nyert terek a biztonságtechnikai megoldások között.

CMOS kamerák

A CMOS kamerák alkalmazási területe kiterjed a biztonságtechnikai feladatok ellátására is. Ezeknél a felszereléseknél a fényjelek elektronikus jelekké való átalakítását és digitális rögzítését az úgynevezett CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor), magyarul a komplementer fém-oxid félvezető végzi. Az eszköz nagy előnye, hogy igen kevés energia fogyasztása mellett működik, aminek köszönhetően alacsony elektromos feszültség mellett huzamosabb ideig képes információkat tárolni. Rendszerint kis méretű kamerákról beszélhetünk, amelyek akár 9V-os tápegységről is használhatóak.

A CMOS technológiát alkalmazó kamerák között egyaránt megtalálható a színes és a fekete-fehér kivitel. Egyes típusai az alacsony fogyasztás mellett is nagy képernyőfelbontásra képesek, melyek akár ipari eszközökben, szenzorokban, PDA-kban is alkalmazhatóak.