CCTV kamera

A CCTV kamera megoldások jellemző felhasználási területe a kisebb vagy nagyobb boltok, üzletek, szállodák, vendéglátóipari helyek, ahol a különböző térbeli helyek egyidejű megfigyelésére van szükség. A CCTV kamerák segítségével a képernyőn egyszerre több kamera felvétele figyelemmel kísérhető, ennek köszönhetően hatékonyan felügyelhető például egy bevásárló központban a vásárlók viselkedése. Így akár egy megfigyelő is nagyobb területet tud az ellenőrzése alatt tartani és a gyanús mozgás könnyedén felismerhető, aminek következtében a biztonsági őrök vagy az alkalmazottak megtehetik a megfelelő lépéseket. Az üzlethelyiségek védelme mellett számos megfigyelési feladat végzésére remek megoldást jelentenek a CCTV kamerák.

A CCTV kamerák között megtalálhatóak az ismert és általánosan használt kamera kialakítások, mint pédául a csőkamerák, a fix és a mozgatható dome kamerák, a cserélhető optikával rendelkező ipari kamerák vagy a kisméretű rejtett kamerák. Beltéri és kültéri használatra egyaránt találhatunk megfelelő CCTV kamerákat. Természetesen ezekre a rendszerekre is jellemző, hogy a beltérre készített készülékek csak és kizárólat beltéren alkalmazhatóak, ahol védve vannak az időjárás viszontagságaitól, a kültéri kamerák pedig rendelkeznek megfelelő védelemmel mindennemű mechanikai behatással szemben.

CCTV kamera

Mint általában, a CCTV kamerák esetében is szükség lehet az éjszakai megfigyelésekre. A sötétség okozta nehézségeket a kamerát több módon igyekezhetnek áthidalni. Az általánosan elterjedt és egyre gyakrabban alkalmazott módszer az infravörös technológia alkalmazása, amely sok esetben a kamera beépített részeként jelentkezik. Az intelligens IR technológia lényege, hogy amennyiben egy személy vagy akár egy jármű közeledik a kamera felé, az IR fényerő fokozatosan csökken és változatlan képminőséget tesz lehetővé. Az úgynevezett DSS (Digitális Lassú Shutter) funkciónak köszönhetően a sötét területen is használható fekete-fehér képet kapunk, a hátránya a gyors mozgásoknál jelentkezik, amely nagy sötétség esetében elmosódáshoz vezethet.

A CCTV kamera megoldások elérhető áron vásárolhatóak, hatékonyságuknak köszönhetően belátható időn belül megtérül a befektetett összeg. Érdemes számba venni azt a kárt, amit a nem megfelelő vagy a nem létező biztonságtechnikai felszerelések hiánya okoz.