Beltéri kamera rendszer

A beltéri kamera rendszer használata erősen javasolt olyan helyiségekben, ahol nagyobb értékű tárgyak, berendezések találhatóak, esetleg a helyiség közbiztonsági szempontból kockázatot hordoz magában. A beltéri kamerák különböző megfigyelésekre tökéletesen alkalmasak. Kiválóan megfigyelhető velük például egy üzlethelyiségben a pénztár, a kassza vagy a pult, a címletek kezeléséről is marad használható bizonyíték. Természetesen az üzlethelyiségekben az áru védelme is sokkal könnyebbé válik, hiszen a zsúfolt polcok között a bolti szarkák kedvükre zsákmányolhatnának. Illetve fontos megemlíteni, hogy egy esetleges rablás esetén a felvétel a bűnüldöző szervek nagy segítségére lehet.

Sajnos az üzletek tulajdonosai, irodák és lerakatok működtetői néha azzal kell szembesüljenek, hogy a saját alkalmazottaik nagyobb kárt okoznak, mint a boltban jogtalanul eltulajdonító vásárlók. Erre a problémára is tökéletes megoldást biztosít a beltéri kamera rendszer telepítése. A kamerák jelenlétének köszönhetően nagy valószínűséggel megszűnnek az efféle visszaélések, illetve az esetleges lopások esetében használható bizonyíték kerül a tulajdonos kezébe.

A beltéri kamera rendszer típusát elsődlegesen a felhasználási feltételek és a körülmények határozzák meg. Beltéri megfigyelésnél nem igen kell számolnunk az időjárás viszontagságaival, viszont a fényviszonyoknak megfelelő megoldás kiválasztása rendkívül fontos. Attól függetlenül, hogy a kamera rendszert csak éjjeli, csak nappali vagy 24 órás megfigyelésre szeretnénk használni, érdemes elmondani, hogy a fekete-fehér kamerák lényegesen kevesebb fény mellett tudnak elfogadható minőségű képet produkálni, mint a színes társaik. A fekete-fehér és a színes kamerák közötti árkülönbség ma már közel sem olyan jelentős, mint néhány évvel ezelőtt.

Beltéri kamera

Az éjszakai megfigyelésekhez természetesen léteznek alternatívák. Ezek az úgynevezett infra kamerák, amelyek infraleddel vannak ellátva és az emberi szem számára észlelhetetlen fényt bocsájtanak ki, így téve használhatóvá a kamera képét éjszakai körülmények között is. Az infraledes megoldások egyre elterjedtebbek, ám a mai napig elmondható, hogy a fekete-fehér kamera képe jobb minőséget nyújt nem megfelelő fényviszonyok esetén vagy az éjszakai megfigyelések során. A színes kamerák éjszakai használatához javasol az infraledes technikát alkalmazni.

A beltéri kamera rendszer kiválasztásánál és megtervezésénél természetesen az igényeket kell szem előtt tartani, elsősorban mennyire részletes képre van szükség egy-egy területről, illetve egyes kamerák mekkora látószöggel rendelkezzenek. A kamerák számát is nagyrészt az az igény határozza meg, hogy a területet milyen részletességgel szeretnénk figyelni. Nagy terület részletes megfigyelésénél egyedül a kamerák számának a növelése vezethet eredményre, hiszen a látószög növelésével kisebb távolságot pásztázhatunk, nagyobb távolság és terület megfigyelésénél pedig kisebb az esélye annak, hogy a részletekről felismerhető képet kapjunk.

Belterek megfigyelésére általánosan keresett megoldást jelentenek a box kamerák, amelyek esetében a kamerát objektívvel látják el, melynek köszönhetően tökéletesen alkalmassá válik a különféle megfigyelési feladatok ellátására. Vásárlás esetén érdemes tájékozódnunk, a feltüntetett ár tartalmazza-e az objektív árát is.

Igen elterjedt megoldást kínál még az úgynevezett dome kamera, amely egy szolid megjelenésű félgömb alakú kamera sötétített vagy átlátszó üveg burkolattal. Ezek a kamerák mozgatható és fix kivitelben is készülnek. Nagy előnye, hogy függőleges és vízszintes síkban is forgatható, így a kamera környezetét egy berendezéssel tökéletesen megfigyelhetjük. Másik előnye a diszkrét megjelenés, amelynek köszönhetően olyan helyen is kiválóan alkalmazható, ahol egy hagyományos kamera elcsúfítaná az összhatást. Amennyiben egy hagyományos kamera esetében akadályozásról és az akadás veszélyéről beszélhetünk, a dome kamera a gömbölyded formáinak köszönhetően ott is remek választás.